in het nieuws

Nieuw in de praktijk; Intra-orale scanner (Mondscanner)

Intra-orale scannner

Voorspelbare afdrukken op een eenvoudige manier 

Onze praktijk heeft dit jaar (2021) geïnvesteerd in een intra-orale mondscanner. Dit maakt restauraties mogelijk door middel van Cad/Cam. Dit digitale proces kent vele voordelen. Met name de grote mate van voorspelbaarheid en een optimale pasvorm, zorgen voor zeer nauwkeurig restauraties. Ook vervalt het nemen van onsmakelijke, conventionele, beetafdrukken.

Wat is een intra-orale scanner?

Om een kroon of brug te kunnen vervaardigen, moet de tandarts eerst alle details van het gebit hebben. Dit gebeurd door middel van het nemen van afdrukken. Sinds enige tijd is het maken van afdrukken voor kronen of bruggen ook mogelijk met een intra-orale scanner. Dankzij deze innovatie is de mondinhoud in een mum van tijd zeer nauwkeurig op te meten. De digitale scan techniek komt uit de Verenigde Staten en er zijn inmiddels honderdduizenden restauraties mee uitgevoerd. De scanner is in staat om op een vrij eenvoudige en vlotte wijze een digitale afdruk te maken van de tanden en kiezen. De berekeningen van de mondinhoud zijn door de hoogwaardige computertechniek zeer nauwkeurig. 

Hoe werkt het?

Met een intra-orale scanner worden digitaal afdrukken van allerlei restauraties gemaakt. Tijdens het scannen worden allerlei beeldjes gemaakt die vervolgens digitaal verwerkt worden tot een precisie model.

Stap voor stap:

  • De tandarts maakt met een intra-orale (mond) scanner, zonder afdruklepels, een digitale afdruk van de boven- en onderkaak, inclusief preparatie (= de afgeslepen tand of kies) en beetverhoudingen.
  • De digitale data stuurt de tandarts online naar het tandtechnisch laboratorium.
  • De digitale data worden gecontroleerd en hiervan worden virtuele modellen van gemaakt. Eventuele onduidelijkheden kunnen worden doorgenomen met de tandarts.
  • Vervolgens worden er in een extern productiecentrum, van deze digitale data, modellen gemaakt. Deze modellen worden digitaal vervaardigd door subtractief frezen uit met gips gevuld polyurethaan.
  • Ondertussen kan het labo eventueel de onderstructuur van restauratie vervaardigen d.m.v. Cad/Cam technieken.
  • Als de modellen bij het labo binnen komen kunnen wij de kroon of brug geheel vervaardigen.

Binnen onze praktijk werken wij met de intra-orale scanner Virtuo Vivo van Dental Wings. Deze video geeft weer hoe dit in haar werk gaat: https://youtu.be/7nZpU2wpgZ8

 

Ook in het nieuws..

nl_NL